Får se hur mycket snö det blir i november. Såhär mycket snö hade vi i vår lilla trädgård i mitten av oktober.

November, eller ska man säga novent?

November är här! Jag har lärt mig att man kan kalla det för novent – advent i november liksom. Det är lämpligt tycker jag! Fast just i år känner jag inte riktigt samma pepp som vanligt över julpynt och sånt. Det är fortfarande flyttstökigt snarare än mysigt hemma, men kanske är julmys precis det som får det att kännas lite mer som ett hem här? Kanske är det också det som får mig att hamna lite mer i synk med tiden? Sedan jag fick barn har jag verkligen tappat greppet om tiden. Sommaren spenderades till stor del inomhus, ammandes, och för att skydda oss från hettan. Jag har aldrig riktigt fattat att sommaren (och hösten) har passerat… Och nu är det alltså snart jul?! Ganska snart.

Innan dess ska vi väl hinna julpynta, men också fixa och komma i ordning här hemma i största allmänhet. Det känns som att flyttkaoset aldrig tar slut..? Fast kanske är det ett friskhetstecken att vi inte har stressat med flytten? För mig är vår fem månaders dotter prio 1 och då får allt kring flytten faktiskt stå tillbaka. Jag har prioriterat att göra roliga grejer med min dotter under föräldraledigheten. Och så måste man hinna ta det lugnt också. Och njuta av att man äntligen kan träffa folk igen! Och njuta av kultur! I oktober gick jag på operan och diverse aktiviteter riktade till bebisar (vår dotter fick bland annat uppleva sitt livs första dansföreställning – Nomodacos föreställning Under). I november längtar jag massor efter att gå på bio. En gång i tiden sprang jag på bio flera gånger i månaden. Det känns inte så realistiskt för stunden, men någon film skulle jag allt vilja se innan året är slut!

I november hoppas jag på att hinna läsa mycket också. Jag ska bland annat läsa Blindheten av José Saramago, en bok jag velat läsa länge och nu äntligen har påbörjat tack vare bokcirkeln. Bokcirkeln fyller tio år i november, men det återstår att se om jag kan vara med och fira. Hoppas jag kan komma loss! Vill du läsa något nyutkommet har jag några tips:

 • Jag läste Johan Theorins Ölandskvartett när det begav sig och tyckte att den var så bra! De hade en så fin blandning mellan skräck och folktro. Nu kommer alltså en fortsättning: Benvittring. Spännande!! Det har hunnit gå tolv år sedan den första delen, Skumtimmen, kom ut.
 • Skräckförförfattaren John Ajvide Lindqvist är en favorit. Trots att jag inte ens gillar skräck… Därför är det väldigt lämpligt att han och hans fru, Mia Ajvide, nu är aktuell med något så udda som humorbok med hittepåfakta om fåglar! Alternativa fakta om fåglar är titeln. Det känns superspännande att se hur det blir när Ajvide Lindqvist ger sig på en ny genre.
 • Julsagor av H.C. Andersen känns som en fin samlingsvolym att plocka fram i november (eller december). Han har skrivit Granen, som jag har bloggat om tidigare, och jag vill gärna läsa mer.

Vad läser du i november?


Kommentarer

2 svar till ”November, eller ska man säga novent?”

 1. Fin trädgård! Kul att du också såg Macbeth!
  Jag är snart klar med Carsten Jensens fantastiska Vi, de drunknade, liksom Cykelbudet av Anders Teglund, som är bra och viktig och som också bjuder på fin musik. Tom Malmquists Döda löv är en mer bagatellartad, men nöjsam skröna. Lite för alkoholindränkt så här långt.

  1. Tack! 🙂
   Vad tyckte du om Macbeth? Jag gillade! Har verkligen saknat föreställningar..

   Tack för boktips. Synd att Malmquist inte var så bra. I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv var ju så bra! Men det kanske är svårt att hålla samma höga nivå hela tiden…

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.