Manifest för bättre kaffe av Joanna Alm

Manifest för bättre kaffe av Joanna Alm

I Manifest för bättre kaffe berättar kafferostaren Joanna Alm om den långa processen från böna till kaffe och – såklart – hur man brygger en riktigt god kopp.

Betyg: 4 av 5.

I Manifest för bättre kaffe delar Joanna Alm med sig av sin stora kunskap om kaffe. Som prisbelönt kafferostare vet hon det mesta om hur man gör ett riktigt gott kaffe och eftersom hon gjort otaliga inköpsresor till olika producentländer vet hon också vilken lång resa det är från böna till kopp och vad som kännetecknar olika sorters bönor och bönor från olika växtplatser. Boken är nördig, intressant och dessutom illustrerad med mycket vackra bilder från kaffeplantager, kaffeproduktion och, ja, bilder på kaffe i största allmänhet.

Kärleken till kaffet – som dryck och hela hantverket fram tills drycken kan serveras – lyser igenom på varje sida i Manifest för bättre kaffe, vilket känns väldigt härligt. Jag kan förvisso erkänna att mycket i den känns överkurs för mig: jag kommer aldrig rosta mina egna bönor, antar jag, men det spelar ingen roll. Gillar man kaffe är det här en trevlig bok. Jag tycker också att det är oerhört sympatiskt att Joanna Alm trycker hårt på att att bra kaffe måste få kosta. Bra kaffe syftar alltså inte i första hand på lyxigt kaffe, utan kaffe som producerats på ett schyst sätt, där de som odlar, skördar, tvättar, torkar, skalar och rostar har fått skäligt betalt. När man läser den här boken och påminns om/får lära sig att kaffet passerar så många händer innan det når butiker här hos oss, ja, då blir man faktiskt lite förvånad över att kaffe trots allt kostar såpass lite*.

Det här är en fin och lärorik bok för den som vill dyka djupare och lära sig mer om den här fantastiska drycken, som definitivt kan vara mycket, mycket mer än mörkrostat, massproducerat kaffe.

* Självklart är inte kaffe superbilligt, särskilt inte i dagens läge, men faktum är att det inte har hänt mycket med världsmarknadspriset på kaffe sedan 70-talet.

Manifest för bättre kaffe

Manifest för bättre kaffe gavs ut 2019 av Natur & kultur. Fotograf: Christian Gustavsson. ISBN: 9789127156234.

Joanna Alm

Joanna Alm (född 1986) är kafferostare och VD för Drop coffee.