Tematrio: Norge/Sverige

Jag hör inte till den skara som följer Eurovision Song Contest på TV. Jag brukar kolla på ”Inför…”-programmen, mest för att jag tycker att det är kul när panelen sågar alla kalkonbidrag (hehe, ja, jag är lite evil), men det är inte så ofta jag är hemma en lördagkväll, så själva finalen brukar gå mig förbi. Vad som inte har gått mig förbi är dock att Norge vann i år och det har inte heller Lyran, med sin Tematrio gjort, eftersom temat för veckan passande nog är just Norge/Sverige och att lyfta fram tre norska favoriter.

Ragdes böcker om Torunn tycker jag är mysiga och jag tyckte verkligen jättebra om Berlinerpopplarna och även Eremitkräftorna. Den avslutanden delen, Vila på gröna ängar, var lite av en besvikelse, men jag vill ändå gärna tipsa om dessa härliga böcker. Jag älskar verkligen serier, där man verkligen får tid att lära känna karaktärerna och Ragde är skicklig på att måla upp sina miljöer och detaljerat beskriva sina huvudpersoner.

Berlinerpopplarna - Anne B RagdeEremitkräftorna - Anne B RagdeVila på göona ängar - Anne B Ragde

Ett annat tips på en norsk bok är ungdomsboken Högre än himlen, som handlar om en udda och ensam flicka och hennes vänskap till hennes minst lika annorlunda lärarinna. Det var länge sedan jag läste den, men jag minns att jag tyckte om den!

En tredje bok att tipsa om är Erlend Loes Blåst, som jag visserligen inte tyckte sa något nytt, men som ändå är en rätt rolig lite bok om en komplicerad relation. Kanske borde jag läsa mer av Loe, för flera av hans böcker har fått riktigt bra kritik, även om en del av de har en del år på nacken vid det här laget.

Högre än himlen - Klaus HagerupBlåst - Erlend Loe

Jag tänker inte låtsas som att jag tyckte att denna Tematio var lätt, för jag fick verkligen leta bland mina boktips innan jag hittade böcker som är skrivna av norska författare. Jag har över huvud taget läst få böcker av nordiska (ej svenska) författare! Jag ska nog ta tillfället i akt denna Tematrio och surfa runt bland bokbloggar för att hitta Norge-tips. Sigrid Undsets Kristin Lavransdotter och Cora Sandels böcker om Alberte är redan noterade efter ett besök hos Lyrans noblesser. Har du något mer tips?


Kommentarer

3 svar till ”Tematrio: Norge/Sverige”

  1. […] Tematrio har temat Danmark. Hade jag svårt med norgetemat blir det inte lättare nu. […]

  2. Lyran: Ut och stjäla hästar finns redan på min “att läsa”-lista. Hade inte en aning om att det var en norrman. Tack för tipsen! 🙂

  3. Per Petterson har fått mycket fin kritik för Ut och stjäla hästar, den ska jag snart läsa. Jag har också fått tips om Isslottet av Tarjei Vesaas av Bai på Boklesebloggen min.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.