Tematrio: Tre länder, ett språk

Jag matar på med en till Tematrio, eftersom jag ligger lite efter… Den här veckan inspireras Tematrio av den stundande bokmässan och har därför temat ”Tre länder, ett språk” (bokmässans tema för i år): Berätta om tre tyskspråkiga romaner, novellsamlingar, grafiska romaner, barnböcker, lyriksamlingar etc du läst (eller har lust att läsa)!

Det här blir såklart knivigt, för jag läser sällan något tyskspråkigt. I mitt arkiv hittar jag tre böcker varav två inte alls hör till mina favoriter.

Fritt fall gör dock det! Det är faktiskt en fantastiskt fin liten bok: ett typexempel på vad jag gillar. Här vävs allt ihop snygg och språket är perfekt och varje ord noga avvägd. Berättelsen kretsar kring en man som känner sig pressad att begå mord eftersom han tror att hans son är kidnappad och att utpressarna kräver att han röjer en man ur vägen.

Ja. Sedan var det inget mer tyskt att tipsa om härifrån..!

Några böcker jag vill läsa är i alla fall Corpus Delicti, som Lyran själv tipsar om och som är skriven av samma författare som till Fritt fall, Juli Zeh. Den kan ju ommöjligen vara dålig. 🙂
En annan bok som jag vill läsa är Johann Wolfgang von Goethes Den unge Werthers lidanden. Dels för att en vän till mig tyckte att den var oväntat bra och sedan borde jag faktiskt läsa mer klassiker (och tyska böcker, uppenbarligen!).


Kommentarer

Ett svar till ”Tematrio: Tre länder, ett språk”

  1. Nja, det unge Werther var inte riktigt i min smak, men Corpus Delicti är mycket bra.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.