Slutet är bara början, revisited

DN skrev här om dagen om bra slutmeningar och tipsade om en artikel från Stylist magazine. Jag har redan skrivit om vad avslutningar betyder för mig (de betyder mer än inledningen!). I mitt tidigare inlägg hyllar jag slutet hos Prioritaire, Janne, min vän, Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö och Patient 67. Vad jag helt missade var min absoluta favorit bland böcker med fantastiska slut: Oskuldens museum. Jag har inte boken här, så jag kan inte hitta det direkta citatet, och egentligen är det meningslöst att skriva ut det, för man måste läsa det i sitt sammanhang. Jag tycker i alla fall att just Oskuldens museum är en fantastisk bok. Den handlar om en man som på ett maniskt sätt har förälskat sig i en kvinna som han inte kan ha ett förhållande med. Han försummar sitt jobb och sina vänner och lever istället för stunder då han får vara på middag hos kvinnans familj. Han snor föremål som han tycker påminner om henne och han slösar sina pengar på att försöka ge henne en skådespelarkarriär. Man vill som läsare tycka lite synd om honom, men behöver man göra det? Nej. Som framgår av bokens slut har han alltid varit en lycklig man. Det gjorde mig lycklig att läsa. Slutet påverkade och berörde mig faktiskt djupt!

Stylist Magazine listar en drös andra titlar än de jag har tipsat om. En del av böckerna har jag läst och många av de tycker jag väldigt mycket om. Trollkarlen från Oz är t.ex. en av mina absoluta favoriter och en bok jag verkligen minns från när jag var liten. Att slutet är så minnesvärt vet jag dock inte om jag håller med om.

”’From the Land of Oz,’ said Dorothy gravely. ’And here is Toto, too. And oh, Aunt Em! I’m so glad to be at home again!’”

Animal Farm tycker jag dock passar väldigt bra på listan. Hur väl knyter inte den här slutet ihop säcken liksom:

”The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which.”

Det finns många andra fina exempel på sidan. Man lika gärna se det som ett helt gäng bra boktips faktiskt! 🙂


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.