Vikten av en bra uppläsare

Jag har precis börjat lyssna på Vindens skugga, uppläst av Jonas Karlsson. Jag har fastnat direkt! En del av det måste naturligtvis bero på att det är en fascinerande berättelse och en bra bok, men det är nog inte hela sanningen. En av de bästa ljudböcker som jag har lyssnat på hittills är Snabba cash, uppläst av Morgan Alling, och det är faktiskt inte en bok som jag ens tror att jag skulle ha gillat om jag hade läst den själv. Det verkar vara något speciellt med just skådespelare som uppläsare. Min upplevelse är att de är bättre på att leva sig in, variera tonläge och lägga till emfas där det behövs. I fallet med Snabba cash blev det nästan en radioteater av det hela, eftersom Alling så skickligt gav de olika karaktärerna olika ”röster”, olika brytningar, olika personlighet. Det kan jämföras med den nyss genomlyssnade Snö, som alls inte var en dålig uppläsning egentligen, men där jag mest blev irriterad när uppläsaren skiftade mellan olika ”röster” i dialogerna. För mig blev det verkligen en krock när uppläsaren med pipig röst imiterade en ”kvinna” när den starka kvinnan Kadife talade. Helt fel röst! Jag hade hellre läst boken och själv fått tänka mig hur hon hade låtit. Och i sådant fall hade hon inte låtit som en parodi på den ljusa röst som kvinnor anses ha…

Har ni några uppläsarfavoriter? För mig är det nog dött lopp mellan Alling och Karlsson just nu. Jag har i och för sig inte så många olika uppläsare att jämföra med, men just Snabba cash och Vindens skugga är verkligen kanonbra som ljudböcker.


Kommentarer

4 svar till ”Vikten av en bra uppläsare”

  1. Kul att ni håller med! Har ni några Ewerlöf- resp. Skoog-tips? 🙂

  2. Håller med om att uppläsaren är viktig! Jag är väldigt förjust i Helge Skoog.

  3. Min favorituppläsare är helt klart Katarina Ewerlöf. Hon är fantastiskt bra uppläsare! Har du inte lyssnat på henne så gör det. Jag har faktiskt börjat välja ljudböcker efter uppläsare. Märker jag att det är en uppläsare jag inte gillar så läser jag hellre boken, men även tvärtom är det en bok som jag känner sådär inför men t.ex. Katarina är uppläsare så väljer jag den. 🙂

  4. Uppläsaren har en enorm betydelse, tycker jag. han/hon kan både hjälpa och stjälpa.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.