Matens pris: Boken som matindustrin inte vill att du ska läsa

Jag är intresserad av miljöfrågor och det har inte undgått mig att maten är en stor del av klimatfrågan och andra miljöfrågor. Sedan tidigare har jag t.ex. läst Mat & klimat och Tyst hav, som handlar om matens koppling till hållbar utveckling. Nästa bok på temat har blivit Matens pris, en bok som jag faktiskt skrev här på bloggen att jag ville läsa och sedan fick av Hundöra. 🙂 Redan innan jag läste boken har jag lyssnat på några av de radioprogram som ligger till grund för boken.

Matens pris är en reportagebok som tar upp flera aspekter av hur vår mat produceras och vad de ger för påverkan på miljön. Jag är redan relativt påläst, men lärde mig förvånansvärt mycket nytt.

Boken behandlar till exempel frågan om sojaproduktion och den enorma mängd livsfarliga bekämpningsmedel som används för att driva denna monokultur som behövs för att göra djurfoder. Den handlar också om populära köttdieter och vem som bekostar en stor del av den forskning som brukar lyftas fram för att peka på fördelarna med att äta en kolhydratfattig kost. Ett kapitel ägnas också åt att informera om vilka enorma mängder energi som går åt för att på ett prispressat sätt odla paprikor i Holland. Boken är väldigt lätt att ta till sig, men slarvar inte bort källorna. Den känns faktiskt väldigt väl underbyggd och är hela tiden intressant och tankeväckande.

Som alltid är det lite trist att läsa den här typen av böcker, som kritiserar en livsstil som alla vi svenskar har och som inte är så lätt att ändra. Boken gör ett försök att fokusera på enkla åtgärder man kan göra för att minska sin miljöpåverkan, t.ex. att äta säsongsanpassat och minska mängden kött och mjölkprodukter. Ändå tycker jag att den borde vara lite tydligare med att det till stor del är politiska beslut som måste till och regler som måste stramas åt i Sverige och EU. Det blir fel om man förskjuter hela skulden till den enskilde konsumenten.

I det stora hela är det dock en mycket intressant och viktig bok och jag önskar verkligen att alla läste den och tog till sig av den information den delar med sig av. Tyvärr är det väl som vanligt att det mest är miljömuppar som jag själv som läser den här typen av böcker.

Andra som har skrivit om boken: BokrecensionerNU, DN, Kristianstadsbladet och Dantes bibliotek.  Du hittar boken hos bl.a. Bokus och Adlibris.


Kommentarer

7 svar till ”Matens pris: Boken som matindustrin inte vill att du ska läsa”

  1. […] mig i mitt tidigare inlägg vet jag icket. Jag önskar mig till exempel en fortsättning på Matens pris. Gärna som podcast till sommaren. […]

  2. Profilbild för Rebecca
    Rebecca

    Är också lite av en miljönörd….=) Den ska jag leta rätt på. Tack för tipset!

    1. Kul att du blev intresserad av att läsa den! 🙂 jag lärde mig mycket av den.

  3. Det allra bästa är som sagt att laga mat från grunden med riktiga råvaror och ÄKTA SMÖR! 🙂

    1. Det kan nog ligga något i det. Det är varken bra för miljön eller hälsan att bara äta halvfabrikat.. Det är också svårt att veta ursprunget av råvarorna när man köper sammansatta produkter..

  4. jo, det är mycket med det jordiska… vi har alltid ätit ganska enkel mat, säsong och sånt, och nu får man lov att smör också 🙂

    1. Att äta enkelt och efter säsong är det bästa man kan göra. 🙂 Bra för plånboken också. 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.