Mördare utan ansikte

Mördare utan ansikte - Henning MankellKanske är jag den enda som inte har läst en enda Wallanderdeckare förut och heller inte har sett någon filmatisering. Nu har jag i alla fall läst den första delen i Mankells serie om polischef Kurt Wallander. Den har några år på nacken, 22 närmare bestämt. Jag funderar på om den känns lite daterad och jag vet inte, men visst skriver man inte deckare såhär idag? Deckare är väl egentligen inte ”min” genre, men jag föreställer mig att deckare nu för tiden måste vara lite överdrivna, tillspetsade och bjuda på överraskningar för att fungera. Det finns ju redan så många deckare och det är svårt att vara nyskapande. I Mördare utan ansikte är det inte särskilt mycket som känns överdrivet eller konstruerat. Tvärtom handlar den om en mordutredning – varken särskilt mycket mer eller mindre.

Det är ett äldre par som brutalt har mördats på sin gård på den skånska landsbygden. Ingen kan förstå motivet och ingen vill mena på att de ens har haft några pengar att tala om och som kunnat locka till sig rånare. Det är grannarna som slår larm en tidig morgon och när Wallander och hans kollegor är på plats så är mannen redan död och hustrun är svårt misshandlad och döende. När hon avlider på sjukhuset några dagar senare kan hon bara väsa fram ett enda ord: ”utlänningar”. När informationen läcker ut till pressen går plötsligt en våg av hot och brott mot flyktingförläggningar, vilket i sin tur kräver ännu mer av utredarna, som nu tampas med flera ouppklarade fall.

Till en början så gillade jag verkligen den här deckaren skarpt. Det kändes så annorlunda, så ovanligt, att boken tycktes följa en ”helt vanlig utredning”. Det ena vanliga dagen på jobbet följer på den andra, eller vad man ska säga. Visst, det är några jakten och biljakter, men det är ännu mer presskonferenser och skrivbordsjobb. Det kändes liksom ärligt, som om det är såhär det går till under polisutredningar. Men sedan var det som att det blev just det som fick boken att tappa mot slutet. Jag gillade lunket, men när brottet visade sig ha ungefär den förklaring man kunnat tänka sig så kändes det lite som att jag trots allt hellre hade velat haft det där spektakulära: att paret hade någon dunkel hemlighet och att det skulle finnas något extra där bakom. Icket.

Jag har lite blandade åsikter med andra ord, men jag är oavsett glad att jag läste boken. Det var en trevlig bekantskap och jag läser gärna fler böcker i samma serie.

Du hittar boken hos t.ex. Adlibris och Bokus.


Kommentarer

8 svar till ”Mördare utan ansikte”

 1. […] sedan jag läste min första Wallanderdeckare. Då läste jag dessutom den första boken i serien, Mördare utan ansikte. Det som slog mig under läsningen var att den var väldigt långsam och redogjorde väldigt noga […]

 2. […] senaste deckaren jag läste var Mankells Mördare utan ansikte. Jag tyckte att den kändes lite långsam, men jag gillade det faktiskt. Det kändes som att följa […]

 3. Jag har läst några böcker av honom. Den jag minns bäst är ”Den orolige mannen” som jag tyckte var väldigt bra. Har inte läst ”Mördare utan ansikte” men har funderat på att köpa den och någon annan av hans tidigare böcker…

  1. Aha. Får läsa fler Wallanderdeckare känner jag! Visst är Den orolige mannen den senaste/sista?

 4. Jag läste den när den gavs ut, vilket är ett tag sedan. Jag minns inte riktigt vad jag tyckte om den specifikt. Jag vet att jag tyckte att flera Wallander-böcker var onödigt brutala (vet inte om det gällde denna). Jag undrar om jag skulle tycka att dom är så ovanligt brutala idag. Nivån på det brutala har verkligen ökat med tiden.

  1. Det är ett brutalt mord, men morden har redan skett när boken börjar, så det är inte så brutal läsning; om du frågar mig. Jag har inte tänkt på att deckare är mer brutala idag, men när du skriver det så tror jag verkligen att du har rätt. De flesta skulle nog uppfatta Mördare utan ansikte som ganska långsam och tråkig idag. :/ Gissar jag!

 5. Läste denna för ganska länge sedan. Gillar den, liksom det mesta av Makell!

  1. Jag har inte läst så mycket Mankell. Har du någon särskild favorit?

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.