Årets bästa 2014 – hittills

Vilka är mina favoriter hittills i år? Såhär i halvtid alltså. Jag har läst så mycket att jag verkligen var tvungen att ta en titt i arkivet för att minnas. Observera att det alltså är böcker jag läst i år. Jag brukar vara hopplöst efter och vara sist med det nyaste, så det är inte frågan om böcker som kommit ut i år. Här är hur som helst några blandade guldkorn

Nyckeln. Sista delen i den fantastiska Engelsforstrilogin. Utöver att det är spännande och välskriven fantasy, så är det väldigt träffande och fina böcker om att vara tonåring och att leva i en bruksort. Man kan verkligen känna igen sig! I Nyckeln väver författarna ihop berättelsen på ett snyggt sätt. En riktig bladvändare, trots tjockleken.

Häxringarna. Fantastisk liten pärla, där Kerstin Ekman skildrar livet för några kvinnor vid förra sekelskiftet. Vilket slit! Vilka villkor de levde under! Pigor som sliter ut sig, kvinnor som oplanerat väntar barn, kvinnor som är ”den andra kvinnan”… Jättefin bok, som faktiskt är otroligt rolig på sitt förnurliga sätt.

Den osynliga bron. Lite för lång egentligen, men ändå en gripande och fin bok om några livsöden under Andra världskriget. Andras är ungrare och jude och när kriget bryter ut måste han avbryta sina studier och arbeta i arbetsläger. Absolut en bok som lever sig kvar länge! Jag började typ gråta av den dikt av Wislawa Szymborska som är inlagd på slutet. Den väver på ett magiskt sätt ihop hela berättelsen.

Ru. En underbar liten bok om att flytta till ett nytt land, vilka fasor det kan innebära att fly och vilken underlägsenhet som kan följa med att slå sig ner i ett nytt sammanhang. Boken är tunn och koncentrerad, men orden träffar rakt i hjärtat på ett sällsynt vis. Kanske årets bästa bok! Storslagen, trots det ringa sidantalet, eller kanske just därför.

Brinnande livet. En av tre novellsamlingar jag läst från Munro i år och kanske den bästa. Hennes säregna sätt att skriva noveller, där utvalda scener verkligen får ta plats, är imponerande. Mycket skickligt berättat! I Brinnande livet finns också några fina självbiografiska noveller.

Stamtavla. Har läst många bra noveller i år, inte bara Munrosamlingar, utan också några som jag läst styckvis. Bland de bästa är Karin Ströms novell om att försöka förhålla sig till en syster som kräver all uppmärksamhet.

Min mormor hälsar och säger förlåt. En av mina feel good-favoriter från året. Roligt, lättläst och varmt berättat om en liten tjej som har förloat sin excentriske mormor och nu är på en skattjakt, arrangerad av mormodern före hennes död. Den leder henne till grannarna i huset; en samling mycket originella människor.

Nyckeln - Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren Häxringarna - Kerstin EkmanDen osynliga bron - Julie OrringerRu - Kim ThúyBrinnande livet - Alice MunroStamtavla - Karin Ström   Min mormor hälsar och säger förlåt - Fredrik Backman

Mindre glimmande korn, d.v.s. böcker jag inte riktigt… eh… fastnade för, kanske man ska hålla för sig själv, men jag måste ändå varna för den extremt svårlästa och komplicerade och hopplöst oengagerande Den stulna romanen (ja, tyvärr, jag är ledsen, ämnet är ju viktigt, men….). Den är verkligen årets bottennapp hittills! Inte var vare sig Det fördolda eller MemoRandom några överrumplande bra deckare heller, när jag tänker efter. För att inte tala om feel good-boken Läsarna i Broken Wheel rekommenderar, som är så klyschig att man blir förbannad.


Kommentarer

5 svar till ”Årets bästa 2014 – hittills”

  1. […] redovisade mina favoriter vid halvårsskiftet och då var det framför allt Nyckeln, Häxringarna, Den osynliga bron, Ru, Brinnande livet, […]

  2. Min mormor är en av förra årets absolut bästa böcker. Fullkomligt älskar den. Ser mycket fram emot Backmans nya bok som släpps nu i höst.

    1. Åh, vad kul att en ny är på g! Det visste jag inte. 🙂

  3. Skall snart försöka hina läsa andra delen i Engelforstrilogin. Min mormor hälsar och säger förlåt står också här i bokhyllan. Skall bli kul att läsa den.

    1. Två bra böcker! Verkligen! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.