Hon älskade av Helena Henschen (och Strändernas svall av Eyvind Johnson)

5 hyllvärmare som aldrig tycks bli lästa

Jag har lyckats samla på mig rätt många så kallade hyllvärmare genom åren. Alla böcker jag har i min hylla och i min läsplatta är naturligtvis böcker som jag har önskat mig eller köpt för att jag har velat ha dem och läsa dem, men sedan är det som det är med livet: det kommer annat emellan och åren går. Idag tänkte jag titta närmare på fem hyllvärmare som har funnits hemma ”ett tag”. Tack vare bloggen kan jag till och med skaffa mig en hyfsad bild av hur länge de har funnits här utan att bli öppnade. Eventuellt har jag en del böcker som är ännu äldre, men, ja, det lämnar jag därhän.

Strändernas svall av nobelpristagaren och akademiledamoten Eyvind Johnson känns ju som en klassiker man vill ha läst här i livet. 2010 kom den upp som förslag i jobbets bokcirkel, som jag precis hade joinat. Jag tog mig raskt till biblioteket och lånade ett exemplar som har stått här hemma sedan dess. Jag vet inte varför jag inte har läst ut den. Möjligen är den lite för tjock för att locka mig.

Hon älskade av Helena Henschen är ett annat långlån som kom hem till mig efter en bokklubbsträff på jobbet. Jag tror att den lånades hem 2011. Att jag inte har tagit mig för att läsa beror nog t.ex. på att jag inte vet vad den handlar om eftersom omslaget har försvunnit och jag har glömt vad någon någonsin har sagt till mig om den här boken. Jag kan inte påstå att en såhär anonym bok är speciellt säljande. Jag har helt enkelt norpat andra böcker när jag har tagit något nytt att läsa ur hyllan.

Hon älskade, Strändernas svall

Yarden är en bok som jag verkligen, verkligen vill läsa. Det är en bok som beskrivs som en modern arbetarlitteratur och det är till på köpet en riktigt kort roman. Jag älskar ju täta och korta berättelser och tackar inte nej till böcker som behandlar ämnen i stil med klass och samhällsfrågor. Jag är helt övertygad om att den här boken kommer att bli en riktig läsupplevelse. Det är lite av en gåta att jag inte har läst den ännu. Hos mig har den funnits sedan 2012, när jag köpte den som en liten bonus när jag beställde kurslitteratur. Kanske är det den murriga och lite småtråkiga hemsidan som har avskräckt mig från att läsa…

Yarden

Middlesex är jag inte riktigt hundra på varför jag har skaffat mig. Förmodligen har jag läst om den i någon tidning eller hört det pratas om den i Babel eller något. Jag har haft den hemma sedan 2011 för då föreslog jag att vi skulle läsa den i jobbets bokklubb (ingen ville det, antar jag, för den är ju fortfarande outläst). Att jag har valt bort den de senaste 4 åren beror förmodligen främst på att den är så rackarns tjock. Jag har, som trogna läsare säkert vet, lite svårt för tegelstenar i allmänhet. Jag tycker nästan bara att Joyce Carol Oates kommer undan med att skriva långt.

Middlesex

Lasermannen blev väl en snackis när den var ny, kan jag tänka mig. Den beskrivs som en viktig reportagebok för att förstå 90-talet. Hos mig har den funnits sedan 2011, men redan i slutet av 2010 listade jag den bland många böcker som jag hoppades läsa under 2011. Håhå, jaja… Jag antar att den har känts lite för seriös och tung för att locka mig.

Lasermannen

Ja, det var 5 hyllvärmare, det. Får se när de blir utlästa. 🙂 Är det rent av någon du kan rekommendera särskilt? Eller avråda från..?


Kommentarer

16 svar till ”5 hyllvärmare som aldrig tycks bli lästa”

 1. hit kom jag, 4 år efter inläggen, googlade hyllvärmare – då jag själv har massor av olästa böcker, som er andra och köper på mig nytt flera ggr / månad, försöker varva nu med några nya, någon gammal/äldre så jag läser de jag har som boksamlare, vissa är ju som man bör läsa i ordning med o eftersom jag köpt bok efter bok så står de här..nya kmr ju –
  sedan hR JAG KÖPT DE SERIER AV MARGIT SANDEMO JAG INTE LST OCH alla 40 Raija böcker bl.a trodde det va min bok mani, så lite skönt är det att jag ser fler som har samma ”bekymmer”.

  1. Kul att du hittade hit! 🙂 Och kul för mig att hitta tillbaka till det här gamla inlägget och inse att jag faktiskt, sent omsider, har läst alla böcker jag räknade upp i inlägget. Tre av dem blev faktiskt nya favoritböcker. 🙂 Bra böcker håller uppenbarligen över tid. Och det är lite kul att tänka på att man har bokhyllor fulla med olästa pärlor.

   Jag tror de flesta har en tendens att samla på sig olästa böcker. Det kommer ju, som du säger, nya helat tiden. En omöjlig ekvation!

 2. […] de fem inlägg jag listade redan i mitt första inlägg (från november 2015) har jag fortfarande Kristian Lundbergs kortroman Yarden ståendes… I […]

 3. […] ungefär ett år sedan bloggade jag om ett gäng hyllvärmare som funnits länge hemma hos mig utan att bli lästa. Jag måste poängtera att jag har en lång, […]

 4. Jag har läst Hon älskade och Lasermannen och tyckte om dem båda två. De är definitivt läsvärda och jag tyckte inte någon av dem var tung att läsa. Lasermannen var jag väldigt tagen av och jag tyckte att det var mycket tragiskt att Helena Henschen bara hann skriva två böcker innan hon dog.

  1. Kul att höra vad du tyckte om de här böckerna. Nu är jag riktigt peppad på att läsa. Jag har faktiskt inte läst någon av Henschens böcker, så det är väl dags nu!

 5. Åh, jag vet hur det är. Vissa böcker har jag varit så excited över att köpa men när jag väl köpt dem så har de bara blivit stående. 😛
  Men, men… det finns ju så många läsvärda böcker som bara faller över en hela tidne så det är nog rätt naturligt ^^;

  Älskar din blogglayout btw! Så snyggt!

  1. Tack! Kul att du gillar layouten. Det är WordPress standardtema Twentyfifteen faktiskt. Bara bara ändrat färger och bakgrund. 🙂
   Skönt att jag inte är ensam om att ha en massa hyllvärmare..
   Jag vill verkligen läsa mina böcker, såklart, men det är som du säger: det kommer nya hela, hela tiden.

 6. Profilbild för anki

  Haha. Köper så många böcker samtidigt och så råkar man hitta en annan mana ”bara” ska läsa först. Som nu. Ska egentligen läsa legend som stått på listan länge. Istället blev det en helt nysläppt bok. I love my blog. Hopplöst. Så mycket att läsa och så lite tid.

  1. Ja, så lite tid…
   Och så många nya lockelser. 😮 Det är bara att hoppas på semester, lov o.s.v. så kanske man kan läsa ikapp lite, lite.

   1. haha, läsa ikapp, ja jag la högar 5 där 7 där, som jag skulle läsa ”först” men det funkade inte, sen så nu kepler kom – måste jag läsa kaninmannen och stalker, tror inte jag läst båda kmr inte ihåg, så ska läsa de först, samma gäller andra läser ikapp Läckberg, så jag kan fåläsa häxan nångång, s. arhnstedt, adler/olsen haha, har ÄN inte ens läst, guillo s Jerusalem, – så, jag får bara försöka släppa o ta det som det är, böcker är ju snyggt, haha skaffat 24 nya med

    1. Du får försöka ta ett långt jullov och läsa ikapp. 😉 Eller ge upp att läsa serier i ordning. Jag har upptäckt att det går ganska bra att hoppa fram och tillbaka i serier ibland.. 😀

 7. Middlesex är fantastisk! Älskade den boken och jag brukar ju hålla mig borta från tegelstenarna. Vad många omlån du måste ha gjort på Strändernas svall! 🙂 Jag äger ett ex av boken – inköpt 1998 och fortfarande oläst …

  1. Åh, nu blir jag genast mer peppad på att läsa Middesex! Måste prioritera upp den!
   Jag har lånat om Strändernas svall sinnessjukt många gånger. Tur att biblioteket tillämpar öppna omlån.. Ditt exemplar blir alltså 20 år snart.. Får se vem som läser ut Strändernas svall snabbast. 😉

 8. Lasermannen har blivit stående oerhört länge även i min bokhylla.

  1. Skönt att jag inte är ensam om att ha fått den här stående… 😮

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.