Tematrio: Barndomsskildringar

Den här veckans Temtrio tycker jag är lite extra kul, för den handlar om barndomsskildringar och det är något jag alltid har gillat att läsa, särskilt om de utspelar sig 50-100 år tillbaka i tiden och blir lite som en historielektion också.

Alldeles nyss läste jag böckerna om Rut-Emma, som är väldigt fina barndomsskildringar. Jag älskade de böckerna när jag var liten och detsamma gäller Ann-Madeleine Gelottes biografiska barnböcker i samlingen När vi var barn, som också är och alltid har varit favoriter hos mig.

En lite nyare uppväxtskildring är Gardells böcker om Juha, som börjar med boken En komikers uppväxt. Jag tror vi alla har läst dessa böcker, men jag kan inte låta bli att tipsa om dem i alla fall, för jag tycker så hemskt mycket om dem, även om de är ganska mörka.

Jag hade kunnat räkna upp många fler den här veckan; det finns många bra böcker i genren! Kanske beror det på att det är ett tacksamt ämne att skriva om eftersom vi alla har varit med om det och det är en tid då det händer mycket i livet och man formas till en egen människa.

Rut-Emma - Karin Stjernholm RæderEn komikers uppväxt - Jonas Gardell


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.