Det bästa från mitt 2009, del I

Jag kan nog inte välja ut en favoritbok från året som gått, så det får bli en favorit från varje kategori! Med ”favorit från förra året” menar jag inte böcker som nödvändigtvis har kommit ut nyligt, utan böcker som jag faktiskt läste under året. Här kommer fem favoriter från året som gått!

Bästa fackbok:

Jag har läst ganska många fackböcker i år och jag har läst ganska många inom ämnen som intresserar mig, så det är inte helt lätt att välja! Men Isabella Lövins Tyst hav känns så angelägen att jag väljer den. Den tar ett helhetsgrepp på den komplexa frågan om det ohållbara fisket, om vad det är som ligger bakom att havet dammsugs på fisk och att konsumenterna står maktlösa – det de inte köper säljs i andra länder eller bränns upp. Boken ger också några förslag på hur man kan lösa frågan och lämnar den alltså inte som en nattsvart hopplöshet, även om det förmodligen är ganska nattsvart för t.ex. ålen. 🙁

tysthav

Bästa ljudbok

Ljudbok är desto lättare att välja! Trots att jag faktiskt har lyssnat mig igenom ganska många är det en bok som står ut som en klar favorit: Snabba cash, i en fantastisk uppläsning av Morgan Alling. Jag hade förmodligen inte kommit på tanken att läsa boken (och när jag läste ett utdrag i boken skakade jag bara på huvudet och tyckte att den verkade kass!), men i uppläsning funkar slangen och den brutna svenskan perfekt. Den här boken, som handlar om maffia och knarkhandel på Stureplan, fick följa med mig på många promenader och många timmar i solen i våras/somras. Jättebra bok!

Snabba cash - Jens Lapidus

Bästa spänningsroman/deckare

Den här kategorin känns också som att den har en självklar vinnare i Nattfåk av Johan Theorin. Han får till en perfekt blandning mellan mystik/övernaturligheter och ett svårförklarat dödsfall och en vanlig utredning kring denna. I år har jag läst ganska många böcker som handlar om vampyrer och annat skräckblandat, men sådana böcker tycker jag tenderar att ”bli för mycket”. Nattfåk är inte för mycket, den är jättebra! Och jag gillar de öländska miljöerna som målas upp. Nästa år vill jag läsa mer Theorin!

Nattfåk - Johan Theorin

Bästa barn- och ungdomsbok

Eftersom jag läste om mina gamla favoritböcker: böckerna om Rut-Emma ligger det nära till hands att nämna dem. Jättefina böcker!

Bästa franska boken

Det här är kanske ingen genre. Hehe. Men på min blogg är den en egen kategori. Här har jag läst flera bra böcker, trots att jag utan problem kan erkänna att jag naturligtvis inte kan förstå alla nyanser i språket. En av favoriterna från i år är Journal du dehors av Annie Ernaux. Det är en väldigt enkel bok med ett reportage från livet idag. Ibland behöver faktiskt inte böcker vara mer komplicerade än så!

Journal du dehors - Annie Ernaux


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.