Tematrio: Övernaturligt

Tematrio - ÖvernaturligtTematrio handlar den här veckan om ”övernaturligt”:

Berätta om tre romaner med övernaturliga inslag.

Den stora frågan är: ska jag ta upp Harry Potter-böckerna för miljonte gången? 😉 Det är verkligen böcker som tenderar att återkomma i var och varannan Tematrio hos mig! Jag får nog låta Harry Potter och hans trollkarlskompisar vila i veckan och ta upp några andra favoriter:

Nattfåk är en av förra årets bästa (i bemärkelsen att jag läste den förra året), i mitt tycke. Här finns folktro och lite övernaturligt med som en kul krydda i en deckare som annars känns ganska jordnära och väldigt engagerande. Spännande och välskrivet!

I en helt annan genre hittar man Andarnas hus, denna fantastiska släktkrönika av Isabel Allende! Boken berättar om några generationer kvinnor i familjen Trueba. Klärvoajans (härligt ord! :D) är en av de egenskaper som dessa kvinnor har. Vid sidan av släktberättelsen berättas också av Chiles riktigt mörka historia.

En riktig spökhistoria, om än en väldigt snäll sådan, är Oscar Wildes mysiga bok Spöket på Canterville, som handlar om en spöke som misslyckas totalt med att skrämma den nyinflyttade familjen i huset.