Tematrio: Favoritlitteratur

Favoritlitteratur är veckans Tematrio: Berätta om tre olika sorters litteratur du gillar.

Jag har en ganska bred smak och försöker att inte fokusera så hårt på genres. Ett långt tag trodde jag t.ex. att deckare/spänningsromaner inte var något för mig, men jag har läst ganska många de senaste åren och flera av dem har jag tyckt väldigt bra om. Så jag försöker att inte kategorisera böcker så mycket, utan läsa dem med öppet sinne.

En typ av böcker som jag gillar i kanske 99 fall av 100 är hur som helst uppväxtskildringar av olika slag, gärna böcker som utspelar sig någorlunda i nutid. Jag tänker t.ex. på Jonas Gardells böcker om Juha, Alakoskis Svinalängorna, Flygts Underdog m.fl. De säger mycket om samhället och vad som formar oss som människor, vilket jag tycker är väldigt intressant. Ofta finns det mycket att känna igen sig i, vilket jag också uppskattar.

Jag brukar också tycka om böcker som berättar något om vår historia, t.ex. Utvandrarna eller Fogelströms fantastiska Stockholmsböcker.

En tredje typ av böcker som jag gillar är böcker som berättar om kvinnors situation. Oates har skrivit flera riktigt bra böcker där hon skildrar olika kvinnoöden, t.ex. Blonde. Jag tycker också väldigt mycket om När man skjuter arbetare…, Alberte-böckerna m.fl.


Kommentarer

2 svar till ”Tematrio: Favoritlitteratur”

  1. Jajamen! Kul att boken har filmatiserats också!

  2. Alakoski är så himla fin!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.