Det bästa från 2012

I år har jag läst mycket, men det mesta av det jag läst har jag redan glömt bort… 😉 Några av de mest minnesvärda böckerna från året kommer dock här:

Jag inledde året med att bl.a. läsa Sara Hanssons fina biografi Vi håller på med en viktig grej. Jag gillade den massor, inte minst för att den är den första biografi jag läst som handlar om en 80-talist, som jag. Här finns massor av 90-talsnostalgi!

En av de ljudböcker jag lyssnat på under året är Arkan Asaads författarinläsning av boken Stjärnlösa nätter, baserad på verkliga händelser. Den handlar om hedersproblematik, från mannens perspektiv. Oerhört tankeväckande!

Niceville har varit en riktig snackis, men själv läste jag den först i år. Jag kan fortfarande komma att tänka på bokens karaktärer, särskilt en av bipersonerna, Celia. Den innehåller så många intressanta och fina karaktärer. Man lever sig verkligen in i berättelsen!

Under året har jag läst flera satiriska seriealbum, men den bästa är Liv Strömquists Ja till Liv!. Bara serien ”Arbetslinjen” gör boken värld 5 av 5 i betyg. Väldigt vass och snyggt tecknad samhällskritik!

Bland årets nominerade till Augustpriset har jag inte läst någon; däremot läste jag förra årets vinnare, Korparna av Tomas Bannerhed. Mycket berörade och välskriven bok! Kan ju dock säga att det verkligen inte är en feelgood-roman…

En överraskning, som jag verkligen inte hade väntat mig att få från förlaget, var del två i Engelsforstrilogin, Eld. Jag tyckte fantastiskt bra om del 1, Cirkeln, men Eld var till och med snäppet bättre. Spänningen tätnar!

Det har inte blivit så många klassiker under året, men jag lyssnade bl.a. på Jane Austens Förnuft och känsla och tyckte att det var en väldigt trevlig bekantskap att få följa systrarna Marianne och Elinor i deras kärlekstrassel.

Bland årets mest intressanta och tankeväckande biografier räknar jag Christian Wass’ berättelse, Invalido, om sitt liv som förlamad. Mycket bra bok!

I år har jag läst två böcker av Bodil Malmsten och nu senast blev det hennes bok om att skriva: Så gör jag. Den är mer en kul bok om böcker och hur vi ser på skrivande än en bok med handfasta skrivtips, men jag tyckte den var oerhört rolig att läsa.

Vi håller på med en viktig grej - Sara Hansson Stjärnlösa nätter - Arkan Asaad Niceville - Kathrine StockettJa till Liv - Liv Strömquist Korparna - Tomas Bannerhed Eld - Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren Förnuft och känsla - Jane Austen Invalido - Christian Wass Så gör jag - Bodil Malmsten


Kommentarer

5 svar till ”Det bästa från 2012”

  1. […] så för min del syftar 2012 på vilka böcker jag läste under året; inte vilka som kom ut 2012. En längre lista har jag förresten redan sammanställt (där rymdes 9 […]

  2. Stjärnlösa nätter får jag nog ta och skriva upp!

    1. Ja, gör et! En av årets mest tänkvärda böcker. 🙂

  3. Just det ja, den där om 80-talister tänkte jag ju att jag ville läsa när du skrev om den förra gången! NU skriver jag ner den på listan som inte bara finns i mitt minne…

    1. Kul! Det är en rolig bok för 80-talister; särskilt om man gillade Spice girls när det begav sig.. 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.