Tematrio: Favoritklassiker

TematrioDen här veckan har Tematrio ett klassikertema: Berätta om tre klassiker ni gillar!

Jag är ju, som många vet, väldigt svag för Hjalmar Söderberg. Han har en så fulländad stil och ett sådant vackert språk. Trots att hans texter har hundra år på nacken så känns de lättare och fräschare än det mesta som ges ut idag… Inte minst gillar jag hans noveller, som t.ex. finns samlade i Historietter.

Selma Lagerlöf tycker jag är ganska ojämn, men en bok som jag sträckläste som om den vore vilken lättsam chick lit som helst är faktiskt Jerusalem. Den innehåller allt!

Som tredje bok väljer jag en klassiker jag tvingades läsa i skolan och faktiskt tyckte var förvånansvärt rolig: Candide. Den gavs ut första gången 1759 och blir fortfarande läst. Det kallar jag klassiker!


Kommentarer

10 svar till ”Tematrio: Favoritklassiker”

 1. Ingen av böckerna har jag läst men jag har Nils Holgerssons underbara resa som jag inte har läst än. Fy skäms på mig;).

  1. Den har jag inte läst, faktiskt. Läs och berätta vad du tycker om den! 🙂

 2. Både Selma Lagerlöf och Hjalmar Söderberg har skrivit fantastiska böcker.

  1. Instämmer! 🙂 Har du några favoriter?

 3. Även jag läste Candide på gymnasiet och blev förvånad över hur rolig den är. Blir ju lätt lite skojigt och absurt när det händer så otroligt mycket tråkigheter och ingen av bokens huvudpersoner reagerar nämnvärt på det.

  1. Precis! Jag hade inte alls väntat mig humor, för man har ju lätt fördomen att klassiker är väldigt tunglästa och allvarliga.

 4. Candide tror jag minsann att jag läste i gymnasiet.

  1. Kul! Det är nog en vanlig bok att läsa i skolan. Längden är rätt tacksam för det.

 5. Det finns även en bok om kvinnlig Candida…

  1. Gör det?! Vad är det för bok? =)

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.