Bokpoddtips och radiotips (och ett TV-tips)

Jag gissar att det är fler än jag som har några extra dagars ledighet nu över jul. Kanske är det en tid när det finns lite extra tid för att lyssna på bokrelaterade radioprogram och podcasts. Jag har ett antal blogginlägg om mina favoritpodcasts (inlägg från de senaste åren: 1, 2, 3, 4, 5). Nu tänkte jag komplettera med lite fler bokpoddtips.

Mellan raderna – en podcast om läsning har, lite lätt förvirrande, samma namn som Rabén & sjögrens gamla bokpodcast. Kanske är det därför som den här podden har gått mig förbi fram till nu. Här pratar i alla fall journalisten Peppe Öhman och pr-kvinnan Karin Jihde om böcker och läsning. Det är både aktuellt, smart och bra! Nya avsnitt kommer varje fredag. I förra veckans avsnitt pratade de om favoriter som Jonas Hassen Khemiri och Chimamanda Ngozi Adichie. Sådant gillar jag!

Bokcirkelpodden är en podcast som ligger under 24 Kalmar, vilket är, efter vad jag kan förstå, en gratistidning i Kalmar? Den görs i alla fall av Jenny Alvunger och Emma Sandebäck, eller ”de muntra fruarna från Kalmar” som de kallar sig. Podden har ett superburkigt ljud, men är annars en kul podcast med bokcirkelupplägg. I varje avsnitt bokcirklar de en ny bok tillsammans med en gäst. Exempelvis har de läst Svetlana Aleksijevitjs Bön för Tjernobyl.

I jul kan vi också se fram emot flera intressanta radioprogram med bokanknytning. Jag tror inte att vi kan vänta oss att något av dem kommer som podd, tyvärr, utan där får man helt enkelt lyssna när programmen går eller lyssna via SR:s app.

Hur som helst: med start på julafton av alla dagar så kommer tre nya avsnitt av Min bokhylla, där den briljanta bibliotekarien Jenny Lindh, känd från bland annat DN:s ”Fråga bibliotekarien”, och Mark Levengood snokar i kändisars bokhyllor. Jag tycker jättemycket om det här programmet och det känns trist att de inte har släppt den som podd faktiskt, för det har gått i flera säsonger och jag har missat några avsnitt som alltså inte går att lyssna ikapp på såhär i efterhand. 12.03 sänds programmen i P4.

I jul kommer också två program som kanske främst riktar sig till dig med barn: Läsa för barn. Det kommer att komma två avsnitt, Läsa med Martina och Läsa med Farzad. I det förstnämnda programmet ger Martina Haag tips på hur man kan introducera barn till böckernas värld. I Läsa med Farzad frågar sig Farzad Farzaneh varför vi egentligen ska läsa för barn och han samtalar bland annat med Martin Widmark, författare till LasseMaja-böckerna, om den här frågan. Låter som bra och viktiga program tycker jag! De kommer att sändas på nyårsafton och nyårsdagen kl 17-18 i P4.

Sedan ett tips på en kommande TV-serie som jag definitivt kommer att kolla in: Liv och Horace: Resan till vägens ände (arbetsnamn). I början av nästa år kommer ett antal program där min favoritsatiriker Liv Strömquist och akademiledamoten Horace Engdahl är på en ”klassisk bildningsresa genom Europa”. Låter superintressant, tycker jag. Rolig programledarkombo.


Kommentarer

Ett svar till ”Bokpoddtips och radiotips (och ett TV-tips)”

  1. […] har i några poddtipsinlägg gnällt lite över att Min bokhylla i P4 inte finns som podd. Men vet ni vad? Nu gör den faktiskt […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.