Halvårsrapport

Halva året har passerat (jösses hur fort tiden går!) och jag tänkte summera hur läsåret har varit såhär långt. Jag hade några planer för året som jag skrev ned i december -10. Hur har det gått? Jag punktade upp några böcker som jag ville läsa under året. Här är listan:

1) Min hög med biblioteksböcker, varav vissa har stått i min bokhylla sedan december 2009! Gaah. I den ryms bland annat Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall. […] Där finns också flera böcker av Haruki Murakami, som jag är väldigt nyfiken på att läsa mer av efter Norwegian wood, som jag tyckte så mycket om.

Jamen det går väl någorlunda framåt! Det mest förbjudna verkar ha hittat ett nytt hem hos mig, för den är fortfarande oläst. 🙂 Murakami har jag läst: både Sputnikälskling och Kafka på stranden. Båda var lite av besvikelser.

2) Mer franska böcker!

Nä. Det har inte skett.

3) Andra böcker som redan ligger i min ”att läsa”-hög hemma. Däribland Joyce Carol Oates senaste, Lilla himlafågel, som jag fick i julklapp och Att rosta bröd, av Roger Rosenblatt, som jag har fått som recensionsexemplar.

Absolut! Jag har läst både Lilla himlafågel och Att rosta bröd och tyckte bra om båda. Sedan dess har dock antalet recensionsexmeplar exploderat samt att jag har shoppat några pocketböcker, så jag har massor av outlästa titlar…

4) Diverse böcker som jag borde ha läst, men inte har läst: Lasermannen av Tomas Gellert, Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón, Mrs Dalloway av Virginia Woolf, En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie och Igelkottens elegans av Muriel Barbery t.ex.

Lasermannen finns i bokhyllan numera. Vindens skugga hade jag som sällskap på X antal löpturer tidigt i vintras/våras. Igelkottens elegans övertalade jag bokcirkeln att läsa, så den har jag läst. Genom bokcirkeln har jag också läst en roman av Chimamanda Ngozi Adichie, Lila hibiskus, dock ej En halv gul sol. Av dessa böcker tycker jag att Vindens skugga är den bästa och den var också fint inläst av Jonas Karlsson. Det finns naturligtvis många titlar kvar som jag borde ha läst, men inte har läst, inte minst många klassiker. Ett evighetsprojekt!

Jag tycker det har gått bra i alla fall! Jag har läst 25 titlar, vilket kanske inte är imponerande i jämförelse med andra bokbloggare (hehe). Men jag är nöjd! Jag avsätter relativt lite tid för läsning, trots allt, och man hinner inte plöja särskilt många böcker om man inte tar sig tiden. Att läsa handlar ju i och för sig inte om kvantitet, utan kvalitet. Så: vad har varit bäst hittills?

Oskuldens museum! Helt klart. Det var en bok som berörde mig och sa mig något nytt. Den gav mig positiva känslor och påverkade mig som få böcker har gjort. Jag tyckte verkligen om den tokiga berättelsen om Kemals sjukliga fixering vid sin älskade Füsun och jag tog verkligen till mig av Pamuks subtila skildring av ett Turkiet som hamnat mitt emellan det ”europeiska” och det traditionella.

Andra bra böcker har varit Cirkeln, den hypade ungdomsboken som på sätt och vis tar över stafettpinnen efter Harry Potter med sin berättelse om ungdomar med magiska förmågor, och Susanna Alakoskis käftsmäll mot samhället och klassklyftorna i Håpas du trifs bra i fengelset, där hon berättar om livet som anhörig till en narkoman. Marjaneh Bakhtiari berör samma klassklyftetema i Kan du säga schibbolet? som jag lyssnade på i en fantastisk uppläsning av Sanna Persson-Halapi. Det är årets bästa ljudbok hittills! Och tillika en fantastisk bok om att vara invandrare, svenne, del i ett samhälle…

I den mån jag har haft besvikelser så får jag väl säga att Kafka på stranden inte kändes som en höjdare. Jag tyckte väldigt bra om Norwegian wood, men fastnade inte alls för Murakamis skruvade och, för mig, intetsägande berättelse i Kafka på stranden.

Framöver siktar jag in mig på att fortsätta att beta av titlarna som väntar i hyllan och att låna e-böcker, helst sådana som finns på min att läsa-lista på Boktipset.se. Jag har mycket bra som väntar. 🙂


Kommentarer

Ett svar till ”Halvårsrapport”

  1. […] i juni. Hyllan har läst 49 böcker hittills och räknar med en bit över 100 innan året är slut. Bokblomma har läst 25 titlar och Orhan Pamuk var […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.