Fler bokreatips!

Jag har redan gett en del bokreatips inför Bokrean, som drar igång den 22/2, men det visade sig finnas så många bra böcker i år att det behövs minst ett inlägg till. Här kommer alltså några fler tips!

Serier

I år går det att fynda äldre titlar av Liv Strömquist och hon är ju HELT briljant, så jag kan verkligen rekommendera er som missat att, om inte reafynda, så åtminstone låna på bibblan! Strömquist skriver och tecknar vass satir när den är som bäst. Både 100% fett, Einsteins fru, Prins Charles känsla, Ja till Liv! och Kunskapens frukt finns i somliga butikers reasortiment för ca 70-90 kr/st. Jag är särskilt förtjust i Prins Charles känsla, som handlar om kärlek och tvåsamhet och vilka konstiga paradoxer som finns där om man tittar närmare och vad har egentligen kärlek med religion att göra? Inte ens kärlek och relationer känns som någonting självklart efter att ha läst den här boken. 🙂 Jag tycker även att alla borde läsa Kunskapens frukt, som handlar om ”det kvinnliga könsorganet”. Tänk att ett seriealbum om ”det kvinnliga könsorganet” ges ut. Hur mystiskt och dolt och skrämmande och tabubelagt är inte det här ämnet? Tack Strömquist för att du gjorde en hel BOK om det!

Kunskapens frukt av Liv Strömquist
Kunskapens frukt av Liv Strömquist

Biografier, fakta och kokböcker som jag gillar

Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot handlar om kvinnan bakom HeLa-cellerna, som i många decennier har använts inom forskning, men kanske mest handlar boken om rasism och forskningsetik. Jag tycker att alla forskare borde läsa den! På bokrean kan du hitta den för ca 65-70 kr.

Astrid Lindgrens Krigsdagböcker är en vacker bok som består av Lindgrens egna dagböcker som hon förde under kriget, innan hon debuterade som författare. Hon jobbar i brevcensuren och får en inblick i världshändelserna som många andra verkligen inte fick, men hon är också flitig på att följa med i medierna. I sina böcker försöker hon samla ihop allt och förstå vad som egentligen händer. Det är oerhört intressant att få läsa en ögonvittnesskildring från kriget! Och så är det ju Astrid som har skrivit den här boken och henne vill man ju läsa så mycket om och av som möjligt! På bokrean kan du hitta den för ca 120-140 kr.

Krigsdagböcker av Astrid Lindgren
Krigsdagböcker av Astrid Lindgren

En annan som för en slags dagbok är Susanna Alakoski, som i boken April i anhörigsverige fortsätter att skriva om fattigdom, klass och att vara anhörig. Boken är lite av en uppföljare till Oktober i fattigsverigePå bokrean kan du hitta den för ca 65-70 kr.

April i anhörigsverige av Susanna Alakoski
April i anhörigsverige av Susanna Alakoski

Ännu mera vego är en uppföljare till kokboken Mera vego. Båda böckerna är tummade och inte helt fria från spill… om jag säger så! Båda böckerna innehåller enkla, vegorecept som passar särskilt bra de där dagarna när man inte har jättemycket tid att lägga i köket. Gott är det också, såklart! I somliga butiker kan du hitta Ännu mera vego för ca 95-110 kr. Utbudet av kokböcker brukar vara massivt under bokrean, men personligen blir jag främst misstänksam. Hur många nya grepp kan man egentligen ta när det gäller matlagning och kokböcker?! Nej, när det gäller kokböcker kan jag främst rekommendera klassiker i stil med Vår kokbok, som faktiskt också finns på rean, även i en version med endast vego-recept! På bokrean kan du hitta de för ca 130-170 kr.


Kommentarer

5 svar till ”Fler bokreatips!”

  1. […] i år! Man kan ju tro att det här är en bokhandel liksom (läs mina tidigare inlägg här och här)! I alla fall: på onsdag startar bokrean och idag tänkte jag lista några böcker som jag vill […]

  2. Bra tips

    1. Kul att du uppskattar dem! 🙂

  3. Astrid Lindgrens bok funderar jag på, har du läst den?

    1. Ja, jag har läst både Krigsdagböcker och de andra böckerna i inlägget, annars hade jag inte tipsat om dem. 🙂 Jag tyckte väldigt mycket om Astrid Lindgrens bok! https://www.bokblomma.com/15151/lindgren-astrid/krigsdagbocker-1939-1945

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.