Läsåret 2008

Så är det kanske dags att summera läsåret 2008. Jag har min fina boklista i tryggt förvar på en helt annan dator, i en helt annan stad, men jag har ändå lyckats få ihop någon slags lista över årets böcker. Saknas det någon bok var den förmodligen inte så läsvärd när allt kommer omkring. 😉 I år har jag läst 39 olika böcker (1 av dem har jag läst på både franska och svenska). Det får väl anses vara ganska duktigt av mig, med tanke på att jag periodvis bara har läst kurslitteratur. Jag tänkte ägna det här inlägget åt att lyfta fram några böcker som jag tycker är värda lite extra uppmärksamhet.

Årets bästa

Svår fråga! Jag började året med att läsa julklappsboken Harry Potter och dödsrelikerna och det var givetvis en kul läsupplevelse. Jag tyckte Harry Potter-böckerna var överskattade när de första kom, men de har växt i mina ögon och det var nästan lite sorgligt att till slut vända det sista bladet i den avslutande boken. Jag tycker att Rowling avslutade berättelsen på ett bra sätt. Historien om Harry Potters kamp mot det onda var spännande fram till slutet och ingenting hastades över för snabbt.

En annan bok som jag verkligen minns är Vinterskola/La classe de neige av Carrère. Den går i ett långsamt tempo och en obehaglig stämning byggs upp genom hela boken på ett skickligt sätt. En riktigt otäck bok utan att för den skull innehålla tröttsamma mordscener eller annat i klartext.

Joyce Carol Oates är också mästerlig på att skriva böcker som man minns långt efteråt. Av de Oates-böcker som jag har läst i år fick Mörkt vatten högst betyg, men såhär i efterhand är det Älskad, saknad jag minns bäst och känner mest för. När man läser boken känner man verkligen för huvudpersonen som bearbetar sorgen efter sin bortgångna mamma och samtidigt försöker att vara stark nog att ta sig ifrån ett omöjligt förhållande.

En annan bok som jag har läst och verkligen uppskattat i år är Coetzees Onåd. Välberättat om apartheid och hur livet förändras för David när han får sparken och flyttar till sin dotter, som visar sig leva i otrygghet på landet, där blodsband får grannarna att hålla varandra om ryggen när otäcka saker händer.

Ytterligare en favoritbok, som jag fann i år, är den debuterande Pessls Fördjupade studier i katastroffysik. Den var både rolig, galet spännande och på sätt och vis lite hård och otäck. Framför allt gillar jag hur den berättas och alla roliga referenser den innehåller. En författare jag vill läsa mer av!

Harry Potter och dödsrelikerna - J.K. RowlingVinterskola - Emmanuel CarrèreLa classe de neige - Emmanuel CarrèreMörkt vatten - Joyce Carol OatesÄlskad, saknad - Joyce Carol OatesOnåd - J.M. CoetzeeFördjupade studier i katastroffysik - Marisha Pessl

Årets charmigaste

Här kommer jag direkt att tänka på två böcker, som kanske inte har så mycket gemensamt egentligen, men som jag ändå förknippar lite med varandra. Den första är Den besynnerliga händelsen med hunden om natten och den andra är Extremt högt och otroligt nära. Den förstnämda handlar om en autistisk pojke som letar efter den som mördade grannens hund och den andra handlar om en pojke som letar igenom hela New York efter låset till en nyckel, som har tillhört hans far. Två berättelser om två udda pojkar! Otroligt svårt att inte charmas av faktiskt!

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten - Mark HaddonExtremt högt och otroligt nära - Jonathan Safran Foer

Årets bokserier

Jag älskar när det finns flera böcker om samma personer, så att man riktigt kan lära känna karaktärerna. I år har jag framför allt charmats av Ya Ya-flickornas vilda (och ibland ganska tragiska!) liv i det heta Louisiana. Sprit, cajunmat och katolicism i en enda röra! Böckerna heter Ya-Ya flickornas gudomliga hemligheter, Små altare överallt och Ya-Ya flickornas väg till fullkomlighet.

En annan serie, som jag har fastnat för är såklart Ragdes böcker om familjen Neshov och hur deras liv vänds upp och ner när den gamla mamman på släktgården dör och ingenting plötsligt är som förut. De två första böckerna är Berlinerpopplarna och Eremitkräftorna.

Ya-Ya flickornas väg till fullkomlighet - Rebecca WellsSmå altare överallt - Rebecca WellsYa-Ya flickornas gudomliga hemligheter - Rebecca WellsBerlinerpopplarna - Anne B RagdeEremitkräftorna - Anne B Ragde

Årets roligaste

Marley och jag är en fantastiskt fin och otroligt rolig berättelse om livet med en helt galen hund. Igenkänningsfaktorn är hög om du också har ett husdjur! Kalla det vad fan du vill är kanske ingen humorbok i sig, men är ändå en rolig bok om att vara invandrare i dagens Sverige.

Marley och jag - John GroganKalla det vad fan du vill - Marjaneh Bakhtiari

Bästa relationsböckerna

Jag brukar inte gilla romantiskt tjaffs, men att relationer nästan alltid finns med i böcker som ett tema har jag såklart ingenting emot. En del böcker är till och med fantastiskt bra. Annika Thors vuxenromansdebut Motljus är en riktigt bra bok om att tveka i ett förhållande när gamla minnen av tidigare romanser flammar upp. En av årets bästa böcker om du frågar mig! Jag älskar Thors enkla, uttrycksfulla språk och den inre resa hon förmedlar.

En annan bok nog kan sägas hamna i denna kategori är Stendagböckerna, där läsaren får följa Daisy genom hela hennes liv. Ingen actionbok direkt! Men det är otroligt spännande att få följa ”en alldeles vanlig” människa genom livet.

Motljus - Annika ThorStendagböckerna - Carol Shields

Mest gripande böckerna

Här hamnar helt klart Hosseinis obehagligt närvarande bok om våldet i Afghanistan: Flyga drake. Omöjligt att inte beröras (och störas!) av!

Flyga drake - Khaled Hosseini

Bästa barn- och ungdomsböckerna

Kiffe kiffe demain är en av årets bästa böcker! Har man glömt hur det var att vara tonåring och kär och förvirrad och ha en massa funderingar över vad man ska göra efter skolan så minns man allt när man har läst den här boken. Det är en kul och igenkännande bok om Dorias uppväxt i en fattig Parisförort.

På ett helt annat tema är Gaarders bok Spelkortsmysteriet. Här får läsaren följa med en pojke på resa genom Europa och på vägen hinner många filosofiska tankar väckas. Vad är ödet till exempel? Spännade och tankeväckande!

Kiffe kiffe demain - Faïza GuèneSpelkortsmysteriet - Jostein Gaarder

Det känns som att jag kunde fortsätta i all oändlighet med att räkna upp bra böcker från årets skörd. Det finns åtminstone en handfull till som är väl värda att läsa i alla fall, men jag tror jag nöjer mig såhär. Nu ser jag fram emot läsåret 2009!


Kommentarer

Ett svar till ”Läsåret 2008”

  1. […] Här kan du läsa mitt inlägg från 2008. […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.