Tematrio: Kärlek

Tematrio - KärlekDet blir visst bara Tematrio-uppdateringar nu för tiden, men jag antar att det kunde vara värre.. 😉 Passande nog är veckans tema kärlek:

Berätta om tre romaner/dikter/noveller/texter som handlar om olycklig kärlek.

Fast att det är just olycklig kärlek kanske inte passar när jag tänker efter. Det är ju Alla hjärtans dag på söndag. Däremot passar temat mig bättre än lycklig kärlek, för kärlekstrams orkar jag inte med, vare sig inom litteraturen eller på film. Det blir alltid lite mer intressant om det finns någon slags komplicerande faktor.

När det gäller komplicerade förhållanden kommer man nog inte undan om man inte nämner Den allvarsamma leken av min stora favoritförfattare: Hjalmar Söderberg. Det är en fantastisk liten berättelse om den omöjliga kärleken, om det alls är kärlek, mellan Lydia och Arvid. Lydia gifter sig så småningom med en välbärgad man, men tycks inte vara lycklig i det förhållandet. Arvid skaffar sig också en annan. Man skulle kunna tro att de får varandra i slutet, men boken är som verkligheten är som oftast. Livet är nog inte som en Hollywoodfilm. Jag tycker att boken är enormt befriande faktiskt! Och språket… Språket! Måste läsa om den här snart!

En annan som är olyckligt gift och olycklig kär är Alberte i Bara Alberte. Alberteböckerna har en förmåga att komma upp i nästan alla mina Tematrio… Men de är SÅ bra! Det finns inget mer äkta och berörande porträtt av en ung kvinnas liv!

En tredje bok om kärlekstrassel, fast med en lite mer komisk utgångspunkt, är Bridget Jones dagbok, som jag i och för sig tyckte sög! Men man kan ju alltid se filmen!


Kommentarer

Ett svar till ”Tematrio: Kärlek”

  1. Två av mina favoritböcker i samma tematrio – då kunde det verkligen vara värre. 😉

    Jag blir också väldigt sugen på att läsa om “Den allvarsamma leken” när jag läser din beskrivning. Det var ju flera år sen sist.
    Och jag håller verkligen med dig i att det finns något befriande i Arvids och Lydias kärlekshistoria – att den är lite ofärdig sådär. Det känns väldigt äkta.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.