De 9 bästa böckerna 2015

Det här året har verkligen varit ett fantastiskt år när det kommer till läsupplevelser. Den ena strålande boken har avlösts av den andra. Jag måste ha valt bra böcker i år. Eller om jag har läst med mer eftertanke? Kanske både och.

Jag tänker inte ens försöka att göra en topplista över de bästa böckerna 2015. Här kommer istället kortare summeringar över mina största läsupplevelser från året.

Liv Strömquists seriealbum Kunskapens frukt är en tänkvärd och rolig djupdykning i ämnet ”det kvinnliga könsorganet”. Få satiriker är lika pricksäkra som Strömquist och även om jag inte alltid håller med henne i hennes åsikter så lyckas hon alltid väcka nya tankar hos mig. Jag tycker att Strömquist är en av vår tids viktigaste feministiska röster och Kunskapens frukt är hennes bästa album hittills.

Kunskapens frukt

En annan bra bok från året är Utan personligt ansvar av Lena Andersson. Boken är en uppföljare på den augustprisbelönade romanen Egenmäktigt förfarande. Återigen får läsaren följa Ester i hennes hopplösa kärleksproblem. Nu har Ester blivit ”den andra kvinnan”: föremålet för hennes kärlek är nämligen gift och vill inte skilja sig. Åren går och det är ett evigt givande och tagande. Med en enorm detaljrikedom och ett analyserande sätt beskriver Andersson detta olyckliga förhållande. En smärtsam bok!

Utan personligt ansvar och Egenmäktigt förfarande

När jag läste trilogin om Maj (Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris) trodde jag inte att någon annan bok kunde toppa den upplevelsen i år. Många har ju läst och älskat de här böckerna och jag kan bara sälla mig till hyllningskören. Med böckerna om Maj tecknar Sandberg ett stycke kvinnohistoria som är förvånansvärt fängslande att få ta del av. Böckerna kretsar kring Maj, som är hemmafru i Örnsköldsvik, med hennes oro över att passa in, att barnen ska ha det bra, att maken ska sköta sig och inte falla in i drickandet. Jag tycker så mycket om Maj att jag önskar att hon vore här, så att jag fick ge henne en kram.

Liv till varje pris

Om du vågar av Megan Abbott är en ungdomsbok som jag inte hade några särskilda förväntningar på över huvud taget. Men oj, vilken bok! Boken kretsar kring Addy, en ung tjej som sysslar med cheerleading. När en ny coach kommer till laget så blir den informella ledaren plötsligt petad från sin lagkaptensroll. Hela laget börjar skaka. Många beundrar coachen, men andra är mindre nöjda. Addy är den som kanske kommer coachen närmast och då dras hon också in i någonting hemskt. Coachens hemlige älskare har hittats död. Var det ett självmord? Boken är spännande och klaustrofobisk och det är bland det bästa och snyggaste jag har läst om att vara tonåring och att vara helt dedikerad till ett intresse. En fantastisk bok!

Om du vågar - Megan Abbott

Jag är inte en speciellt van poesiläsare, men när nu Bodil Malmsten har varit aktuell med sin första dikt på 20 år så var det givet att jag läste den. Och vilken dikt! I Det här är hjärtat skriver Malmsten om sorgen över att förlora en närstående och det är så gripande och vackert att det gör ont att läsa. En fantastisk liten bok!

Det här är hjärtat

More fire är en annan lysande roman från året. Boken är en ilsken beskrivning över hur kolonialismen har satt spår som fortfarande är som sår. I boken skriver Karolina Ramqvist om en ung tjej som befinner sig på Jamaica för att skildra landet i en dokumentärfilm. Det är en tankeväckande bok, men för mig imponerar den särskilt genom formen och språket. Det är en genomtänkt och välskriven berättelse – varje ord sitter där det ska.

More fire

En annan fantastisk bok är Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson. Boken kretsar kring en gäng tjejer som går på gymnasiet i Kalmar. Vad de har gemensamt är snarare ett utanförskap än en gemenskap. Folkesson skriver om uppväxt och vänskap och det är en hjärtskärande fin bok om hur livet blir som det blir och hur vi måste förhålla oss till vårt förflutna. Kalmars jägarinnor är fantastiskt välskriven och tight – det går att plocka ut meningar och stycken och läsa de fristående, som poesi. Perfektion!

Kalmars jägarinnor - Tove Folkesson

Nu vill jag som sagt inte göra någon topplista, men om jag hade försökt så hade jag troligast haft Allt jag inte minns i topp. Allt jag inte minns är Jonas Hassen Khemiris senaste och jag, som älskar allt Khemiri har skrivit, kastade mig såklart över den här boken, som visade sig toppa mina höga förväntningar. Det här är sannolikt det mest välkomponerade och perfekt avvägda jag har läst i hela mitt liv. Khemiri skriver om stora känslor, som kärlek och sorg, väver in ett pricksäkert tidsdokument över vår tid, med rasism och papperslösa som lever under ovärdiga förhållanden, och ger också mycket av sig själv och sin egen sorg. Det är vackert, berörande, imponerande, roligt och sorgligt om vartannat.

Allt jag inte minns

Som så många andra har jag under 2015 läst och berörts av Martina Haags smärtsamma roman Det är något som inte stämmer. Haag har här övergett feelgoodgenren för att istället skriva en totalt hudlöst och öppen berättelse om att leva med ångest och att överleva det att bli lämnad. Jag vågade inte riktigt lita på att Haag skulle fixa den här genren, men oj, vad jag inte hade behövt oroa mig. Det här är helt bländande bra och insiktsfullt berättat. En fantastiskt fin och berörande bok!

Det är något som inte stämmer

Det var de 9 allra, allra bästa. Men jag har faktiskt läst flera riktigt, riktigt bra böcker. Särskilt vill jag nämna Så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog, Steglitsan, Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån, Ensam i Berlin, Det mest förbjudna, Hundra procent fett, Magikerna, Systerland, Cigarett, Levande och döda i Winsford, Rosieeffekten och Axels tid.

Åh, gud, vad svårt det var att sålla ut de bästa böckerna från 2015! Jag har läst riktigt, riktigt bra böcker.


Kommentarer

6 svar till ”De 9 bästa böckerna 2015”

  1. Flera av dessa har jag tänkt läsa.

    1. Åh, då har du bra läsning framför dig! 🙂

  2. har läst flera av böckerna du nämner. Megan Abbott var jag också postitivt överraskad av. Sandbergs böcker är så fantastiskt bra. kvinno – och kulturhistoria av bästa märke

    1. Ja, vilka fantastiska böcker hon har skrivit, Sandberg! 🙂 Hon har tecknat en historia som just ingen har berättat tidigare.

  3. Malmstens senaste väntar i hyllan…

    1. Då har du fin läsning framför dig. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.