Året hittills

Redan juli! Mer än halva året har passerat och det kanske är lämpligt med en liten halvårssummering! I år har jag läst ganska många böcker av en annan typ än de jag brukar läsa – det har blivit en hel del deckare och populärvetenskapliga böcker/faktaböcker. Framför allt har jag gjort ett djupdyk ner i mat- och klimatfrågan: Tyst hav, Mat & klimat, Den hemlige kocken, Makten över klimatet och på sätt och vis kan väl Köp inte den här boken! också passa in där. Jag kan faktiskt rekommendera dem allihop, men Mat & klimat kanske passar bäst för den som är intresserad av klimatfrågan, men som inte är så insatt, och Makten över klimatet är nog mer passande för den som redan vet vad frågan handlar om, men som vill läsa mer om de ekonomiska och politiska styrmedel som finns. Köp inte den här boken är nog bäst som blogg. De övriga två rekommenderar jag till vem som helst!

När det kommer till deckare har jag läst ut hela Millennium-trilogin (Män som hatar kvinnor är den första) och faktiskt blivit rätt besviken över dem. Jag förstår inte hypen, men tyckte i alla fall att det var spännande, om än extremt orealistiska och överdrivna, böcker. Fritt fall är inte heller en bok där ett mord beskrivs trovärdigt, men den vinner på språket, diskussionerna, som rör sig i gränslandet mellan fysik och filosofi, och berättandet. Jag har också läst Skumtimmen, som kanske inte är en renodlad deckare, men som också bjuder på spänning i öländsk miljö. Den gillade jag! Inte heller Snabba cash är väl vad jag kallar deckare, men även här bjuds det på spänning från alla möjliga synvinklar i drogträsket. Vad som kanske fick mig att gilla Snabba cash så mycket var uppläsningen av Morgan Alling, som så himla skickligt växlar mellan alla brytningar och uttryckssätt i dialogerna.

Ja, det här är ju faktiskt året när jag har provat ljudboken. Förutom ovan nämnda Snabba cash har jag lyssnat mig igenom Unni Drougges självbiografiska roman Boven i mitt drama kallas kärlek. Alldeles för utlämnade för min smak! Kanske ingen superbra uppläsning heller om jag ska vara ärlig, men ändå. Den var i alla fall gratis. 😉

Vad har jag läst mer?

En humorbok (Kamikazekaniner II)
En bok om sorgligheter i Afganistan (Tusen strålande solar)
En klassiker more or less (Med kallt blod)
En inte allt för sorglig bok om döden (Tethys pool position)
En rätt usel bok om evolutionen (Det ofullkomliga djuret
En bok om att bo på arbetsstuga i 20-talets Sverige (Pintorparhäxans elev)
En rätt äcklig och ändå rörande bok om vampyrer (Låt den rätte komma in)
En väldigt fin släktkrönika (Is och vatten, vatten och is)
Slutet på Ragdes böcker om Torunn; en besvikelse (Vila på gröna ängar)
En nyttig bok om alternativmedicin (Salvekvick och kvacksalveri)
En bok om samer (Stulet land)
En fantastisk bok om ett par som längtar bort (Revolutionary road)
En bok om en flicka i andra världskrigets Tyskland (Boktjuven)
P.O. Enquists memoarer (Ett annat liv)
En jättevacker liten bok från Finistère (Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig)
En liten pärla från Jonas Hassen Khemiri (Invasion!)


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.